4 Ağustos 2008 Pazartesi

NAMAZ ( ayet ve hadisler )




Ayetler:



'Gerçekten namaz, kötü işten ve hayâsızlıktan alı kor. Muhakkak ki Allah'ı zikretmek ise daha büyüktür.(Ankebut–45).



'Küfür ve masiyetten temizlenen gerçekten kurtulmuştur. Ve Rabbinin ismini anıp namaz kılan da kurtulmuştu'. (A'la - 14–15).



'Bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl'. (Ta-Ha–14).



'Namazı kılınız, zekâtı veriniz'. (Bakara–110).'





Bir de sabır ve namazla Allah'tan yardım isteyin'. (Bakara–45).




'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes'. (Kevser- 2).




'De ki şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslüman olanların ilkiyim'. (En'am–162–163).




'Muhakkak ki müminler zafer bulmuştur. O müminler ki namazlarında tevazu ve korku sahibidirler. Onlar ki namazlarını gereği üzere devamlı kılarlar. İşte bu vasıfları toplayanlar varis olanlardır ki onlar Firdevs cennetine varis olacaklardır. Onlar orada ebedi olarak kalacaklardır'. (Mü'minun -1–2, 9–11).



Farz) namazların vakit ve erkânların (kurallarını) gözeterek edasına devam edin. Bilhassa orta ikindi namazına dikkat edin. Ve Allah'a itaat ederek namaza durun. Eğer (düşman veya yırtıcı hayvanlardan) korkarsanız yaya ve binekli iken namazınızı kılın. Bu korkulardan emin bulunduğunuz zaman bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği gibi Allah'ı anın'.( Bakara-238–239).




'Bunların ardından bozuk bir nesil geldi. Namazı bıraktılar, şehvetlerine uydular. Onlar azgınlıklarının cezasını bulacaklardır'. (Meryem–59).



'Rabbim beni de çocuklarımı da namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz duamı kabul buyur'. (İbrahim–40). 'Şüphesiz namaz, belirli vakitlerde müminler üzerine farz kılınmıştır'. (Nisa: 103)









'Hem gündüzün iki ucunda ve gecenin ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu iyi düşünenlere bir öğüt, bir hatırlatmadır. (Hud–114).




'Güneşin kaymasından gecenin kararmasına kadar namaz kıl. Bir de Kuran'ı feyiz ve bereketi ile iç içe olan sabah namazını kıl. Şüphesiz ki sabah namazına melekler şahit olur.' (İsra–78).'Beş vakit namaza bir de orta (ikindi) namaza devam edin'. (Bakara-238).





Hadisler:



Resullullah şöyle buyurmuştur:'İşin başı İslam, İslamın direği namaz, en zirvesi ise Allah yolunda cihaddır.' (Tirmizi-İman- 8).




Resullullah şöyle buyuruyor: 'Kıyamet günü kulun ilk hesaba çekileceği şey namazdır. Namaz iyi ise diğer amelleri de iyi olur. Namazı bozuk ise diğer amelleri de bozuk olur.'(Nesai- Salât–9).







Resullullah son nefesinde iken şöyle diyordu:'Namaz, namaz, birde emrinizdeki köleleri' (Ebu Davut –Edep–123 -124)





İbni Hibban'ın Ebu Ümame Hadisi olarak rivayet ettiğine göre Resullullah:'İslam bütünlüğü lime lime dağılacak; bir parça kopunca insanlar öbürüne yapışacaktır. İslam'dan ilk ayrılacak parça hâkimiyet esası, son ayrılacak parça ise namazdır.' (Hâkim - Müstedrek - 4/104)





Cabir (r.a)'den rivayeten Resullullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:Kişi ile küfür arasında, namazı terk etmek vardır'. (Hadisi Ahmet - Müslim İman- 35, Ebu Davud sünnet -14, Tirmizi İman -9 ve İbni Mace -İkamet üs salat -77 rivayet etmişlerdir.)





Büreyde (r.a)'den rivayeten Resullullah (s.a.v): 'Bizimle kâfirler arasında ki ahd namazdır. Kim namazı terk ederse kâfir olmuştur.' (Hadisi Ahmed- Müsned5/346, Ebu Davud, Tirmizi- İman 9, Nesai, İbni Mace- İkametu's Salât 77, rivayet etmiştir.)








Abdullah bin Amr bin As'dan rivayeten Resullullah (s.a.v) bir gün namazdan bahsederken şöyle buyurmuştur:'Namaza devam eden kimse için kıyamet gününde namaz bir nur, bir delil ve bir kurtuluştur. Namaza devam etmeyen kimseler için namaz bir delil ve kurtuluş değildir. Ve o kimse kıyamet gününde Karun, Fir'avn, Haman ve Ubeyy bin Halef ile beraber olacaktır. (Hadisi Ahmed- Müsned- 2/169, Taberani ve İbni Hibban rivayet etmişlerdir).




İbni Abbastan Rivayeten Nebi (s.a.v):'İslam'ın esası ve dinin temelleri üçtür. İslam bunlar üzerine kurulmuştur. Kim bunlardan birini terk ederse kâfir olup, kanı helal olur. A) La ilahe illallah kelimesi b) Farz olan namaz, c)Ramazan orucu.(Ebu Ya'la Hasen senetle rivayet etmiştir





Resullullah şöyle buyuruyor:'Allah Teala kullarına beş vakit namazı farz kılmıştır. Kim bunlardan hepsini yapar bunların haklarını küçümsemeyerek hiç bir şey noksan etmezse, Allah'ın onu cennetine koymasına Allah katında onun bir ahdi vardır. Kim de bunları eda etmezse Allah katından onun bir ahdi yoktur. Dilerse ona azab eder, dilerse af eder. ( Bu hadisi Ahmed- Müsned- 5/315, Ebu Davud- Vitr–2, Nesai Salât–6, İbni Mace- İkamet'us Salât–194, rivayet etmiştir.)

Hiç yorum yok:

Blog Listem

  • Bir şiir bir tutku - Umutsun benim hayatıma, sessizliğime çığlıksın Mutluluğum, huzurum, uğurumsun Açamadığım sevdam, en gizli sırrımsın Yaradan’ın verdiği en güzel hediyemsin B...
    7 yıl önce
  • Nohutlu Arpa Şehriye Salatası - Bazen #portakalagacistudyosu nda pastalar ya da börekler çekiyorsak yemek saati için “hadi hızlıca bir salata yapalım” deyip dolapları karıştırmaya başlıyo...
    3 yıl önce

Yukarı